Blog

Dozen of articles. Improve your lifestyle now!

Ce este psihoterapia integrativă?

În ziua de azi este recunoscut faptul că aplicarea unor tratamente psihosociale identice tuturor pacienţilor este neadecvată şi probabil imposibilă. Oameni diferiţi au nevoie de lucruri diferite. Eficacitatea şi aplicabilitatea psihoterapiei vor fi crescute prin adaptarea acesteia la nevoile unice ale clientului, nu prin impunerea unor metode de tip “patul lui Procust” asupra unor consumatori de servicii psihologice. Mandatul integrativ este cuprins în faimoasa întrebare a lui Gordon Paul (1967): Ce tratament, de către cine, este cel mai eficace pentru acest individ cu acea problemă specifică, şi în ce set de circumstanţe?
Noi, cei formați la IRPI, încercăm să adaptăm tratamentele psihologice şi relaţiile terapeutice la nevoile specifice şi variate ale fiecărui pacient. Realizăm acest lucru folosind metode eficace din diverse şcoli teoretice (eclectism), potrivind aceste metode unor anumiţi clienţi pe baza principiilor bazate pe dovezi (selectarea tratamentului) şi aderând la un model explicit şi ordonat (sistematic).
Terapia integrativă susţine alegerea tratamentelor (şi relaţiilor terapeutice) pentru fiecare pacient în loc de a fi restrânsă la o viziune singulară asupra psihopatologiei şi/sau mecanismelor schimbării. Noi credem că nicio teorie nu este uniform validă şi niciun mecanism de acţiune terapeutică nu este aplicabil tuturor indivizilor. Astfel, depunem eforturi să creăm o nouă terapie pentru fiecare pacient. Credem că scopul psihoterapiei integrative nu este de a crea un singur sistem sau tratament unitar. Mai degrabă, noi selectăm diferite metode conform răspunsului pe care îl dă pacientul la scopurile tratamentului, urmănd un set stabilit de principii integrative. Rezultatul este o terapie mult mai eficientă şi mai eficace—şi care se potriveşte atât clientului cât şi psihoterapeutului.
Abordarea noastră integrativă se preocupă, în principal, cu adaptarea psihoterapiei la personalitatea pacientului, și nu cu dezvoltarea unei teorii despre acea personalitate.
Abordarea noastră integrativă, a celor de la IRPI, are la bază teoriile psihanalitice, umaniste și cognitiv-comportamentale. Atributele psihoterapiei integrative:
1) aduce răspunsul adecvat și eficient în toate aspectele existenței omului: spiritual, emoțional, cognitiv, comportamental;
2) maximizează resursele personale și este adaptabilă la problematica clientului, abordând tehnici de intervenție psihoterapeutică variate.
Crearea diferitelor strategii și tehnici pentru rezolvarea diverselor situații se face pe baza experienței clinice și a cunoașterii solide a problemelor și a soluțiilor necesare. Pentru a realiza un mediu favorabil alianței terapeutice, psihoterapeuţii integrativi manifestă o atitudine profesională, de respect, bunătate, autenticitate, empatie şi egalitate în abordarea clientului. Psihoterapia integrativă generează un cadru de activare a resurselor și mecanismelor de schimbare ale clientului.

sursa: www.IRPI.ro

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Vreau sa stiu! Editia a doua

MOTTO: “Investitia in cunoastere are cea mai buna dobanda” – Benjamin Franklin Va invit sa fiti parte dintr-un program …

Vreau sa stiu!

MOTTO: “Investitia in cunoastere are cea mai buna dobanda” – Benjamin Franklin Grup de practica/psihoeducatie atat …

Grup de practica pentru Studenti si Masteranzi ai Facultatilor de Psihologie

MOTTO: „Investitia in cunoastere are cea mai buna dobanda” – Benjamin Franklin Grup de practica/psihoeducatie …