
Psihoterapia, între mit și realitate
Dacă ceea ce știți despre psihoterapie provine de la televizor sau din filme, este posibil să fi căpătat câteva noțiuni greșite despre ceea ce se întâmplă într-un cabinet al unui psiholog practicant. Asigurați-vă că știți realitatea în detrimentul miturilor, astfel încât să puteți beneficia de tot ceea ce psihoterapia are de oferit.
Mit: Numai oamenii nebuni merg la psihoterapie.
Realitate: Neadevărat. Oamenii caută servicii de psihoterapie pentru o gamă largă de motive, în viața de zi cu zi. Unii merg la psihoterapie pentru tratamentul depresiei, anxietății sau abuzului de substanțe. Alții doresc ajutor în a găsi căi pentru depășirea tranzițiilor majore ale vieții sau la schimbarea comportamentelor problematice: pierderea unui loc de muncă, divorțul sau moartea unei persoane dragi. Alții au nevoie de ajutor pentru gestionarea și echilibrarea cerințelor privind responsabilitatea parentală, de muncă și de familie, de a face față bolilor fizice, de a îmbunătăți abilitățile de relaționare sau de a gestiona alți factori de stres care ne pot afecta aproape toți. Oricine poate beneficia de psihoterapie pentru a deveni mai bun în rezolvarea problemelor sale. Stigmatul legat de obținerea de ajutor pentru preocupările psihologice sau comportamentale a fost un factor puternic de descurajare pentru oameni. Dar, a primi ajutor este, astăzi văzut ca un semn de inventivitate. Cercetătorii continuă să găsească noi legături care pun accentul pe valoarea de îngrijire a sănătății mintale pentru a asigura sănătatea fizică bună, numită adesea conexiunea de sănătate între minte și corp. Problemele emoționale pot apărea ca simptome fizice. Și când suntem bolnavi fizic, putem dezvolta probleme emoționale. Chiar și guvernul federal a recunoscut recent valoarea tratamentului de sănătate mintală prin trecerea lui în 2008 a legii parității sănătății mintale.
Mit: Discuția cu membri familiei sau cu prietenii este la fel de eficientă ca și mersul la psiholog.
Realitate: Susținerea familiei și a prietenilor în care ai incredere este importantă atunci când treci printr-o perioadă grea. Dar un psiholog poate oferi mult mai mult decât doar a vorbi cu familia și prietenii. Psihologii au parte de ani de educație specializată, instruiri și experiență, ceea ce îi face experți în înțelegerea și tratarea problemelor complexe. De asemenea, studiile arată ca psihoterapia este eficientă și de mare ajutor. Tehnicile pe care le folosește psihoterapia sunt dezvoltate de-a lungul a zeci de ani de cercetare și reprezintă mai mult decât “doar a vorbi și a asculta” Psihologii pot recunoaște în mod obiectiv modelele de comportament sau de gândire, mai mult decât cei apropiați de dvs., care s-ar fi putut opri în a observa sau nu au observat niciodată. Un psiholog ar putea oferi remarci sau observații similare cu cele din relațiile dvs. existente, dar ajutorul lor poate fi mai eficient datorită timpului, concentrării sau încrederii dvs. în poziția lor neutră. În plus, poți fi sincer cu psihologul tău fără îngrijorare că altcineva va ști ce ai dezvăluit. Relația terapeutică se bazează pe confidențialitate. (Sunt câteva excepții când un psiholog are datoria să informeze îi pe ceilalți, cum ar fi pericolul/amenințarea de a-ti face rău tie sau altcuiva. Dar acest lucru psihologul îl va clarificat cu tine). De fapt, oamenii spun adeseori psihologului lor lucruri pe care nu le-au mai dezvăluit nimănui, niciodată. Dacă dificultățile tale au continuat în timp fără nici o îmbunătățire vizibilă, poate fi timpul pentru a căuta ajutor de la un psiholog instruit.
Mit: Te poți vindeca singur dacă încerci suficient de mult și dacă păstrezi o atitudine pozitivă.
Realitate: Mulți oameni au încercat să își resolve problemele singuri timp de săptămâni, luni sau chia rani de zile dar au descoeprit că acest lucru nu este suficient. Decizia de a începe psihoterapia nu înseamnă că ai eșuat, așa cum nu înseamnă că ai eșuat dacă nu ai putut să îți repari singur mașina. Poate exista o component biologică pentru unele afecțiuni, ceea ce face incredibil de dificil să te vindeci singur. În realitate, a avea curajul să ceri și să admiți că ai nevoie de ajuto este un semn de putere mai degrabă decât un semn de slăbiciune – și primul pas pentru a te simți mai bine.
Mit: Psihologii doar ascultă ceea ce spui, așa că de ce să plătești pe cineva ca să îți asculte nemulțumirile?
Realitate: Un psiholog va începe de multe ori procesul de psihoterapie, cerându-vă să descrieți problema care v-a adus în biroul său. Dar acesta este doar punctul de pornire al psihoterapiei. De asemenea, acesta vor aduna informații relevante despre trecutul dvs., precum și istoricul problemelor dvs. și alte domenii majore din viața dvs. și modalitățile în care ați încercat să abordați preocupările. Psihoterapia este, de obicei, un proces interactiv, bazat pe dialog și angajamentul activ al pacientului în rezolvarea problemelor. Psihologul dvs. vă poate da sarcini de la domiciliu astfel încât să puteți practica noi competențe între sesiuni sau sarcini de lectură, astfel încât să puteți afla mai multe despre un anumit subiect. Împreună, dvs. și psihologul dvs. veți identifica probleme, veți stabili obiective și veți monitoriza progresul.
Mit: Un psiholog va arunca vina pentru problemele dvs. pe părinți sau experiențele din copilarie.
Realitate: O componentă a psihoterapiei ar putea implica explorarea experiențelor din copilărie și a evenimentelor semnificative care vă pot afecta viața. Conectarea informațiilor din mediul dvs. de familie vă poate ajuta pe dvs. și pe psihologul dvs. să înțelegeți percepțiile și sentimentele, strategiile actuale de coping sau să vedeți modelele dezvoltate. Scopul de a te uita înapoi este să înțelegi mai bine prezentul tău ta și să faci schimbări pozitive pentru viitor. Totuși, în unele cazuri psihologul tău va alege să se concentreze pe problemele sau crizele curente care te-au adus la tratament și să nu exploreze trecutul tău deloc. Veți învăța cum să includeți tehnici și să utilizați instrumente care vă vor ajuta să vă schimbați gândurile sau comportamentele actuale care contribuie la problema dvs. Psihologii care folosesc un stil eclectic de psihoterapie vor ști cum să ghideze sesiunea pentru a include descoperiri despre trecutul dvs. cu reflecții asupra gândurilor sau comportamentelor problematice actuale.
Mit: Va trebui să rămâi mulți ani în terapie sau chiar pe tot restul vieții tale.
Realitate: Fiecare se mișcă într-un ritm diferit în timpul psihoterapiei – este un proces foarte individualizat. Într-un studiu, de exemplu, jumătate dintre pacienții din psihoterapie s-au îmbunătățit după numai opt sesiuni, în timp ce 75% s-au îmbunătățit într-un termen de șase luni. Este ceva ce tu și psihologul tău poți vorbi în întâlnirile inițiale atunci când dezvolți un plan de tratament. Scopul psihologului dvs. nu este să vă mențineți ca un client pentru totdeauna, ci să căpătați puterea de a funcționa mai bine pe cont propriu.
Mit: Dacă îți folosești asigurarea medicala pentru a plăti serviciile, angajatorul tău va ști că mergi la psihoterapie.
Realitate: Neadevărat. Amintiți-vă că psihoterapia este legată de regulile de confidențialitate. Numai tu poți să-ți eliberezi dosarele de sănătate unui străin. Singurii care știu despre sesiunile de psihoterapie sunt tu, psihologul tău și oricine îi dai aprobarea scrisă pentru ca psihologul tău să vorbească (cum ar fi un medic sau un membru al familiei). Regulile stricte ale confidențialității pe care psihologul dvs. le are nu sunt singura protecție. În majoritatea statelor, înregistrările de sănătate mintală au un nivel de protecție mai ridicat decât înregistrările medicale.
Traducere: Simona Constantinescu
Citește articolul original aici:
http://www.apa.org/helpcenter/psychotherapy-myths.aspx
Scrie un comentariu